background image
 
*
---

Nabeschouwing: Doha belangrijk station voor Open water zwemmers op weg naar Tokio

18/03/2021
Nabeschouwing: Doha belangrijk station voor Open water zwemmers op weg naar Tokio

Olivier (FRA) behoudt titel bij de mannen in Doha, Cunha (BRA) pakt goud bij de vrouwen           

Marc-Antoine Olivier (FRA) en Ana Marcela Cunha (BRA) behaalden zaterdag 13 maart jl. hun eerste overwinning van het seizoen bij de wedstrijd over 10 kilometer van de FINA/CNSG Marathon Swim World Series 2021 .

 

Na een lange pauze zonder internationale ontmoetingen, tikte Olympisch bronzen medaillewinnaar Olivier als eerste aan in 1u52m02s4 en pakte goud in Katara Beach, voor de Hongaarse ster Kristof Rasovszky (1u52m05s5) en de Italiaan Gregorio Paltrinieri (1u52m07s9).

 

De 24-jarige Olivier onderstreept het belang van zijn overwinning in de openingsrace van het seizoen: "Het was een moeilijke race vanwege de hoge golven en ik ben zo blij dat ik hier weer win. Ik startte langzaam en verhoogde het tempo (in de laatste drie ronden], zoals ik dat ook vorig jaar heb gedaan," zei hij.

"Deze eerste ontmoeting was zo belangrijk omdat het een Olympisch jaar is en mijn overwinning hier cruciaal is," voegde Olivier eraan toe.  In de top-tien trof hij vijf zwemmers, die zich net als hij bij de WK in Gwangju 2019 kwalificeerden voor Tokio. Wereldkampioen Wellbrock (GER) en diens landgenoot Rob Muffels ontbraken in Doha. Ook de naam van Amerikaan Wilimovski ontbrak op de startlijst.  


Typisch Midden Oosten met een huldiging bij de mannen door hoogwaardigheidsbekleders in hun bijzondere outfit. 

 

Veel leermomenten voor Ferry Weertman
De achtste plaats in een veld van bijna zestig zwemmers was voor Ferry Weertman niet de plek waar hij vooraf vanuit ging. De huidige Olympisch en Europees kampioen moest na 10 kilometer op Katara Beach 13,8 seconden toegeven op de winnaar. De eerste race sinds tijden leverde wel veel leermomenten op richting Tokio, vond hij zelf.

 

Door de harde wind en de golven werd het echter een chaotische wedstrijd. Daarin nam de van nature snel vertrekkende Kristof Rasovszky direct de leiding, waarna de Hongaar vier kilometer – twee ronden – solo op kop zwom.

"Door het verloop was het moeilijk om een rustige plek te vinden tijdens de race. Bij het ingaan van de laatste ronde heb ik teveel posities verloren die ik daarna niet meer goed kon maken”, aldus Weertman. "Een ander punt was dat ik teveel boeien aan de buitenkant heb gerond. Dat heeft toch met scherpte te maken na een jaar geen competitie."

Van de andere Nederlandse deelnemers werd Pepijn Smits 26e (+43,8), Lars Bottelier 33ste (+1.07,7), Marcel Schouten 35ste (+1.27,5), Vincent Crooijmans 50ste (+5.13,7) en Sander Crooijmans 54ste (+8.56,9).

Bottelier meldde op zijn Favebook pagina:"Het was fijn om weer in open water te kunnen racen. Het was daarentegen wel een zware race vanwege de weersomstandigheden. Ik ben blij met mijn race vandaag. Er waren echter wel wat foutjes en ik miste de extra versnelling op het einde. Goede oefening voor de Europese Kampioenschappen in mei!" 🏊🏻‍♂

 

Reactie coach Thijs Hagelstein
Coach Thijs Hagelstein over de klasseringen: "Marcel Schouten lag in het begin goed vooraan op de tweede, derde plaats, maar viel na de derde ronde ver terug.. Net als Pepijn Smits, alleen lag die iets verder naar voren. Voor Sander en Vincent Crooijmans was het hun eerste kennismaking op dit niveau. Vincent hield het tot de laatste ronde vol en Sander moest eerder lossen. Maar zo’n race is heel goed voor ze om internationale ervaring op te doen.’’ Lars Bottelier vond het fijn om weer een echte wedstrijd te kunnen zwemmen.  Op Facebook schreef hij: "Het was wel een zware race vanwege de weersomstandigheden. Ik ben blij met hoe het ging vandaag. Er waren echter wel wat foutjes en ik miste de extra versnelling op het einde. Goede oefening voor de Europese Kampioenschappen in mei.”   

 

Ana Marcela Cunha prolongeert winst van 2020
Bij de vrouwen was de concurrentie veel minder dan bij de mannen,

Een fotofinish was de bevestiging van de winst van Cunha (2u01m30s3), terwijl de tweede en derde trede van het podium werden bezet door de Franse Oceane Cassignol (2u01m30s8) en de Duitse Lea Jongen (2u01m31s9).

 

De Braziliaanse Cunha stak haar vreugde over eerste plaats niet onder stoelen of banken: "Het niveau van de wedstrijd met de aanwezigheid van zwemsters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen was erg hoog. Er was veel wind maar ik zwem graag onder deze omstandigheden, dat maakt het extra zwaar voor elke kanshebber", blikte Cunha terug.   
Huldiging dames 10km met v.l.n.r. Cassignol, Cunha en Jongen
Resultaten in Doha (QAT)

 

HEREN

1. Marc-Antoine Olivier (FRA) 1u52m02s4

2. Kristof Rasovszky (HUN) 1u52m05s5

3. Gregorio Paltrinieri (ITA) 1u52m07s9

 

VROUWEN

1. Ana Marcela Cunha (BRA) 2u01m30s3

2. Oceane Cassignol (FRA) 2u01m30s8

3. Lea Jongen (GER) 2u01m31s9

 

Qatar, dat de FINA-wereldkampioenschappen van Doha 2023 zal organiseren, organiseerde het evenement door alle door het ministerie van volksgezondheid (MoPH) geadviseerde COVID-19-protocollen strict na te leven, alsook de specifieke FINA-richtlijnen voor het zwemmen in open water.

 

De 2021 kalender van de FINA Marathon Swim World Series (alles onder voorbehoud in verband met de veiligheid en Covid-19 Protocollen.


1.    13 maart, Doha (QAT)

2.    9 mei, Seychellen (SEY)

3.    12 juni Boedapest (HUN)

4.    19 juni, Setubal (POR)

5.    25 juli, Lac St-Jean (CAN)

6.    7 augustus, Lac Mégantic (CAN)

7.    28 augustus, Ohrid (MKD)

8.    11 september, Nantou (TPE)

9.     Geen datum, Chun'an (CHN)

10.  17 oktober, Hong Kong (HKG)

 
Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.