background image
 
*
---

Delegatie van 6 Open waterzwemmers naar World Cup wedstrijd nabij Doha op 13 maart

Door: Redactie Zwemkroniek   |   Bron: KNZB   |   05/03/2021
Delegatie van 6 Open waterzwemmers naar World Cup wedstrijd nabij Doha op 13 maart
Vlnr: Pepijn Smits, Ferry Weertman en Marcel Schouten

Zes Nederlandse zwemmers gaan zaterdag 13 maart om 13.00 uur (*) bij Katara Beach (Doha) van start voor de eerste FINA World Cup open water-wedstrijd (10 kilometer) sinds februari 2020. Ferry Weertman, Pepijn Smits, Sander Crooijmans en Vincent Crooijmans (allen van het HPC Eindhoven), Marcel Schouten en Lars Bottelier nemen – onder strenge COVID-voorwaarden - deel aan de wedstrijd in Qatar.

 

"Of er gezien de omstandigheden de komende maanden nog een tweede World Cup komt, is nog maar zeer de vraag. We hebben meer dan een jaar geen officiële wedstrijden meer kunnen zwemmen in open water, dus we zijn blij dat deze in ieder geval nog doorgaat in de aanloop naar het EK in mei en de Olympische Spelen in augustus. Ik reken daarom ook op een zeer sterk deelnemersveld, vergelijkbaar met een WK”, aldus Thijs Hagelstein, bondscoach open water zwemmen en verbonden aan het HPC Eindhoven. Het viertal Weertman, de tweeling Crooijmans en Smits, die bij hem traint in Eindhoven hebben in februari hun grenzen verlegd op Curaçao.

 

Hagelstein verwacht in Doha een watertemperatuur van zo’n 20-21 graden. "Dan zijn wetsuits niet nodig”. Inzet voor de zwemmers is een top-10 positie, de prestatie-eis om deel te nemen aan het EK open water dat van 12 tot en met 16 mei in het Meer van Lupa (bij Boedapest) wordt gehouden. Ferry Weertman en de in Würzburg trainende Lars Bottelier (time trial 25 kilometer) hebben daar al aan voldaan, net als Sharon van Rouwendaal bij de dames. Zij doet overigens niet mee aan de wedstrijd in Doha, maar verkiest een hoogtestage in Sierra Nevada.

 

Bij het EK in Hongarije mogen op elke afstand (5, 10 en 25 kilometer) drie deelnemers per land aan de start verschijnen. Mocht het in Doha niet lukken om in de top-10 te eindigen, dan krijgen Pepijn Smits, Sander en Vincent Crooijmans en Marcel Schouten (hij traint in Italië) bij de Eindhoven Qualification Meet (EQM) van 9 tot en met 11 april nog een laatste kans zich voor het EK te plaatsen.
Kwalificaties zijn mogelijk door te voldoen aan de richttijden op een combinatie van twee afstanden naar keuze uit 200m of 400m vrije slag en 800 of 1500m vrije slag.

 

Kwalificatie voor de Olympische Spelen (10 kilometer, slechts één deelnemer per land) is niet meer mogelijk. Hiervoor hebben Sharon van Rouwendaal (dames, 4 augustus) en Ferry Weertman (heren 5 augustus) zich al geplaatst na hun top-tien positie bij de WK open water in Gwangju 2019. Het tweetal verdedigt deze zomer de Olympische titel van Rio 2016.

 Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.