background image
 
*
---

Extra kwalificatie race voor 'Tokio' op 50m vrije slag Heemskerk en Van Roon op 9 april in Eindhoven

Door: Redactie   |   Bron: KNZB   |   24/02/2021
Extra kwalificatie race voor 'Tokio' op 50m vrije slag Heemskerk en Van Roon op 9 april in Eindhoven
Links Valerie van Roon, rechts Femke Heemskerk @KjvO

Femke Heemskerk zal tijdens de Eindhoven Qualification Meet op vrijdag 9 april een kans krijgen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio op de 50 meter vrije slag. Valerie van Roon mag in diezelfde wedstrijd haar positie verdedigen. Deze ‘oplossing’ is het resultaat van een mediatie met beide zwemsters nadat er een impasse was ontstaan rondom de Olympische kwalificatie op dit onderdeel.


Naar aanleiding van een door Heemskerk gestarte procedure, oordeelde de tuchtcommissie van de KNZB dat Heemskerk door overmacht (vanwege een positieve Corona-test van haar man moest zij in quarantaine) niet had kunnen deelnemen aan de Rotterdam Qualification Meet op 6 december en dat hierdoor een oneerlijke situatie was ontstaan ten opzichte van haar concurrenten.


Valerie van Roon zwom in Rotterdam met 24.63 een persoonlijk record waarmee ze achter Ranomi Kromowidjojo voldeed aan de kwalificatienorm op de 50 meter vrije slag. Omdat de twee tijdsnelsten per afstand werden voorgedragen voor uitzending naar Tokio, viel Heemskerk (die 24.71 als snelste tijd had staan) buiten de boot.


"De KNZB was voornemens hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de tuchtcommissie omdat we van mening blijven dat je in de kwalificatieprocedure voor Tokio geen rekening kunt houden met alle individuele COVID-gevallen”, zegt Technisch Directeur André Cats. "Tegelijkertijd is het belangrijk om deze zaak in de aanloop naar de Spelen zo snel mogelijk op te lossen, zeker ook in het belang van de betrokken zwemsters. Daarom is aan Valerie en Femke een oplossingsrichting voorgesteld.”


Heemskerk en Van Roon hebben ingestemd met het voorstel dat zij allebei op 9 april nog een laatste kans krijgen een snellere kwalificatietijd te realiseren. De zwemster met de snelste tijd zal naast Ranomi Kromowidjojo worden uitgezonden voor deelname aan de Spelen op de 50 vrij. De al gezwommen tijden blijven staan. Andere zwemsters die starten op 9 april maken geen onderdeel uit van deze extra kwalificatieronde.


André Cats: "Dit soort kwesties vreet energie van topsporters. Je wilt als sportbond natuurlijk niet dat sporters in dergelijke zenuwslopende situaties terecht komen. Het is daarom goed dat er nu helderheid is over het vervolg. Met name ook voor Valerie, die na een zeer sterke race in Rotterdam zeker dacht te zijn van Tokio, is de situatie ontzettend vervelend.”


In Eindhoven kunnen de Nederlandse zwemmers zich van 9 tot en met 11 april kwalificeren voor nog openstaande plekken voor de Olympische Spelen in Tokio en de Europese Kampioenschappen in Boedapest. Binnen de COVID-regels zijn geen mogelijkheden een wedstrijd met brede deelname te organiseren. Daarom is er, in plaats van de bekende Swimcup die jaarlijks in Eindhoven plaatsvindt, voor een smallere Qualification Meet gekozen met alle COVID-veiligheidsmaatregelen die tegenwoordig noodzakelijk zijn.


Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.