background image
 
*
---

Lars Bottelier zwemt met time-trial in een zwembad EK-limiet 25 kilometer (update)

Door: Jos van Kuijeren   |   17/12/2020
Lars Bottelier zwemt met time-trial in een zwembad EK-limiet 25 kilometer (update)
Lars Bottelier na 25km zwemmen

"Yesss, ik zwom onder de limiet van de 25km time trial voor de Europese Kampioenschappen!! Mijn tijd is 4 uur 49 minuten en 42 seconden. De race was erg zwaar, maar een grote dank aan Stefan, Nikolai en al mijn mede teamgenoten die me erdoorheen trokken met hun aanmoediging!” Kernachtiger kon Lars Bottelier zijn gevoelens niet uitspreken op Facebook na het volbrengen van zijn non-stop 500 banen time trial in het zwembad van Würzburg. Hoewel ook bij onze oosterburen geen wedstrijden mochten worden gehouden in verband met de ‘lock down’ was een solo time trial in het Wolfgang-Adami-Bad wel mogelijk.


Eigenlijk begon het allemaal met zijn oversteek van het vasteland in West-Australië vlakbij Perth naar Rottnest Island in januari van dit jaar. Hij won die race over 19,7 kilometer en terug in Nederland informeerde hij bij  André Cats of die prestatie EK-waardig was voor een ticket op de 25 kilometer. De race kwam niet in aanmerking, omdat de afstand eenvoudigweg te kort was. Als alternatief is dus een Time Trial in een vijftig meterbad to stand gekomen”, zo vat Bottelier de mogelijke weg naar Boedapest samen.

 

Welkom in Würzburg

De race en de training in Australië kregen nog een ander vervolg want de Noord-Hollander besloot op eigen initiatief zijn voorbereiding een andere vorm te geven. Hij verhuisde naar het Bundesstützpunkt Freiwasser in Würzburg. Hoe dat in zijn werk ging? Bottelier in het Haarlems Dagblad van 8 augustus: "In Nederland was geen geschikte vereniging te vinden nadat ik moest stoppen bij het programma van de KNZB. Ik heb een tijdje overbrugd in Australië in de aanloop naar de Rottnest Channel Swim en kon daarna terecht bij De Dolfijn.”

Vervolgens had een mailtje aan Stefan Lurz in Duitsland als resultaat, dat hij mij uitnodigde om een weekje te komen proefdraaien in zijn groep van tien zwemmers. Dat was loodzwaar, maar het beviel me heel goed.”


Mentaal zwaar


De kassabon ofwel het laatste deel van het tijdstrookje, het bewijs van de geslaagde time-trial!


25 kilometer achter elkaar zwemmen in je eentje is wel iets anders dan een marathon van dezelfde lengte in het open water. "Bij zo’n wedstrijd ben je bezig met een race, je moet je positioneren in een groep en op sommige stukken moet je misschien je tactiek aanpassen, mee gaan met de groep en zijn er tempowisselingen.

Zoveel banen achter elkaar zwemmen is eentonig. Mentaal is het in wezen zwaarder dan fysiek. Je mag niet door je gedachten worden afgeleid. Geconcentreerd blijven zwemmen en constant bezig zijn met opletten wat de coaches aangeven met hun vingers. Aantal vingers er boven of naar beneden volgens het tijdschema. Eigenlijk heb ik heel vlak gezwommen.”

De kilometervreter uit IJmuiden was daarom zijn coaches aan de kant heel dankbaar. Het trio bestond uit Stephan Lurz, Nicolai Efseev (Russisch OS-medaillewinnaar 4x100 vrij en 4x200 vrij in Seoul 1988 en sinds 1994 als trainer werkzaam in Duitsland) en zijn vrouw Angela Maurer (veelvoudig internationaal Open waterkampioene).


Een greep uit belangrijke KNZB-voorwaarden voor Time trial 25 km
Voor kwalificatie voor 25K Open Water Zwemmen bestaat de mogelijkheid om zelf een timetrial te organiseren.

De organisatie van de timetrial dient aan diverse voorwaarden te voldoen:

• De timetrial is over 25km (500 banen) in een 50m bad.

• Er dient solo zwemmen te worden (geen andere zwemmers in de baan) zonder hazen of gangmakers.

• De race dient te worden gezwommen in FINA approved zwemkleding voor wedstrijden in het zwembad.

• Er moet elektronische tijdwaarneming aan de startzijde van het zwembad aanwezig te zijn.

• Na afloop dient vanuit het elektronische tijdwaarneming een print-out met de tussentijden en eindtijd aangeleverd te worden.

• De gehele timetrial dient gefilmd te worden en nadien, op aanvraag, beschikbaar gesteld te worden aan de Directeur Topsport KNZB

• Het resultaat van de timetrial dient binnen 24 uur schriftelijk gedeeld te worden met de Directeur Topsport.

 


16 mei Lupa-meer Hongarije

Echte inzinkingen heeft Bottelier niet gehad vertelde hij: ”Tussen 21 en 23 kilometer ging het ietsje langzamer, maar na een flinke versnelling gingen de laatste 5 kilometer in totaal erg goed.”

 

De buit was binnen en Lars Bottelier is vanaf nu genomineerd voor de 25 kilometer bij de EK in het Lupa Meer ten noorden van Budapest. Koud water en de verwachting is dat op 16 mei in wet suit gezwommen wordt in Hongarije.  Daar zou hij zijn topsport ambities willen waarmaken als er tenminste niet nog meer zwemmers zijn, die in aanmerking denken te  komen voor de langste afstand.   

   

 

 Een time-trial over 25 kilometer in een zwembad is niet de gewoonste zaak van de wereld. Bottelier heeft er naar gezocht en hij vond iets vergelijkbaars op swimrankings. "Ik heb alleen een kwalificatiewedstrijd voor de WK in Sevilla gevonden. In Eindhoven was er op 23 februari 2008 een 20 kilometer. De uitslag: 1. Maarten van der Weijden, PSV 3:52:48.38 2. Sebastiaan Reijnen, het Y 4:03:29.17 3. Daan Glorie, het Y 4:22:22.27.  


Ogenblikkelijk kwam er een reactie van de altijd alerte ZK-volger Victor den Heijer, die zich een bericht herinnerde van eind 2006! Dank je wel Victor!

 

Reijnen en Sohl mogen naar Melbourne

24 december 2006 21:45

AMSTERDAM - Sebastiaan Reijnen heeft zich in Amsterdam gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen zwemmen in Melbourne op de 25 kilometer open water. De lange afstand specialist van Het Y voldeed in een door bondscoach Edith van Dijk ingelaste timetrial over 20 kilometer aan de gestelde limiet van 4 uur en 8 minuten.

 

Reijnen finishte in het Floraparkbad na 3:56,49. Zijn clubgenote Evelien Sohl legde de afstand in het met een ballon overdekte 50-meterbassin af in een knappe 4:20,08, bijna zes minuten onder de eis voor uitzending naar de WK in maart. Bianca de Bruijn (4:26,50) en Michel Heijnen (4:09,30) haalden het net niet.

  

 Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.