background image
 
*
---

'Grootmeester van de nieuwsjaarduik', duikmeester Ok van Batenburg overleden

Door: Jos van Kuijeren Marcel Tabbers   |   Bron: Haarlems Dagblad   |   16/12/2020
'Grootmeester van de nieuwsjaarduik', duikmeester Ok van Batenburg overleden

Dinsdagavond 15 december is op 90-jarige leeftijd Ok van Batenburg overleden. Met zwemclub Njord ’59, waarvan hij mede-oprichter was, was de geboren en getogen Bloemendaler de initiatiefnemer van de eerste Nieuwjaarsduik op 1 januari 1960 in Zandvoort. Voor het Haarlems Dagblad schreef Marcel Tabbers een Ib Memoriam, waarvan onderstaand enkele gedeelten.

 

Die activiteit op de eerste dag van het nieuwe jaar groeide in de loop der jaren uit tot een landelijke happening, die door andere organisaties badplaatsen langs de Noordzee werd overgenomen. Dit jaar was Van Batenburg nog aanwezig bij de duik van de Bloemendaalse reddingsbrigade, door wie ’hun Ok’ vol egards ontvangen werd.

 

"Nieuwjaarsduik vin 1974.

Door Unox, hoofdsponsor van de Nieuwjaarsduik, werd Van Batenburg begin deze eeuw tot ’duikmeester’ benoemd. Dat was een eretitel die hij met trots droeg. Daarnaast ontving hij een koninklijke onderscheiding en de penning van verdiensten van de gemeente Haarlem.

In zijn werkzame leven was Van Batenburg therapeut bij revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Van Batenburg was onlosmakelijk verbonden aan de zwemsport. Met name openwaterzwemmen had zijn warme belangstelling. Bij de zwemmarathon Stavoren-Medemblik was hij een geziene gast, onder meer op de volgboot als coach van deelnemers. Daarnaast stond Van Batenburg jarenlang aan de badrand als trainer bij clubs uit de Haarlemse regio zoals DWT, NVA-HHC en Rapido ’82. Van de laatste vereniging was hij erelid. 

Oeganda

Hij had een groot hart en sponsorde met de vergoeding die hij van Unox kreeg voor zijn duikmeesterschap, de organisatie van de jaarlijkse openwaterwedstrijd van Rapido’82 in Zijkanaal B in Spaarnwoude. In 2009 reisde Van Batenburg af naar de Oegandese hoofdstad Kampala, om daar zelf zijn Unox-geld af te geven bij kinderhuis Sanyu Babies Home. Op die manier kon hij met eigen ogen zien waar het geld terecht kwam.

 

Onschatbare waarde

Openwaterzwemmer Marcel Schouten was een van de pupillen die Van Batenburg begeleidde tot hij de stap maakte naar het Nationaal Trainingscentrum in Eindhoven. Schouten woont tegenwoordig in Rome en werkt onder een Italiaans trainingsregime aan zijn carričre. "Persoonlijk ben ik blij en trots dat ik met Ok heb mogen werken. En dankbaar wat Ok allemaal heeft gedaan. We zijn een grootheid verloren, maar de herinneringen leven voort. Grootmeester van de nieuwsjaarduik en voor de zwemwereld van onschatbare waarde"ť, reageerde Schouten geëmotioneerd."Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.