background image
 
*
---

Veel waardering voor Marcel Schouten na zege zwemmarathon Capri-Napels

Door: Marcel Schouten   |   08/09/2020
Veel waardering voor Marcel Schouten na zege zwemmarathon Capri-Napels

In 1949 waren Aldo Fioravanti en Cesare Alfieri , twee gepassioneerde zwemmers, de eersten die de afstand van Napels naar het eiland Capri in ongeveer 12 uur aflegden, met een gemiddelde van 30 slagen per minuut. Nog steeds geldt deze Maratona del Golfo Capri-Napolo tot een van de meest aansprekende wedstrijden in de open water wereld.En dat gold ook voor de 55-ste editie! Marcel Tabbers schreef erover in het Haarlems Dagblad van maandag 7 september.

 

(-) Marcel Schouten was zondag  de snelste man in de prestigieuze zwemmarathon; het werd een overwinning die hoog in zijn persoonlijke top vijf staat.  De 27-jarige Haarlemmer overbrugde de 36 kilometer af in 6 uur 5 minuten en 7 seconden, een nieuw record bij de mannen in de 55-jarige historie van het evenement.

 

Helemaal tevreden was de in Rome trainende Schouten niet. De Italiaanse Arianna Bridi (6.04,26) en Braziliaanse Ana Marcela Cunha (6.04,27) tikten bijna een minuut eerder aan. ,,Ik had graag overall gewonnen. Zij kozen na anderhalf uur een andere route die meer over de linkerkant ging. Daardoor hadden ze de stroming en golven op het eind mee. Het ontstane gat van ongeveer 250 meter richting de finish was in de laatste twee kilometer te groot om dicht te zwemmen.’’


Gregorio Paltrinieri

Eenmaal op de kant kwam de waardering voor de prestatie van Schouten. De Italianen Matteo Furlan (6.05,08) en Alessio Occhipinti (6.05,08), bronzen medaille winnaars op de 25 kilometer bij respectievelijk de Europees- en wereldkampioenschappen, kwamen een fractie tekort voor de winst in de voor hen zeer belangrijke wedstrijd. ,,Ik vond het mooi dat Gregorio Paltrinieri naar me toe kwam. Hij heeft toch op alle grote toernooien goud gewonnen in het zwembad.’’

 

Tijdens de race werd Schouten op een volgboot bijgestaan door zijn coach Simon Franken. ,,Ik heb ieder kwartier wat gegeten: banaantjes en appelmoes. Jammer genoeg niet die van HAK, want die is toch echt de lekkerste.’’ De golvende zee werkte in eerste instantie in het nadeel, maar toen hij het ritme te pakken had bleek het lastig om op techniek door te zwemmen. Beide Italianen hielden goed in de gaten wanneer hun Nederlandse tegenstander zijn drinkmoment nam. ,,Iedere keer gingen ze er vandoor. Ze probeerden ze los te komen van me.

 

Inhoud

De  trainingsinvestering die Schouten – ook in coronatijd – had gedaan kwam goed van pas. De pure snelheid, vond hij, was er nog niet. Qua inhoud bleek dat het goed zat. In combinatie met een tactische zet van coach Franken, slaagden geen van beide Azzurri er in een gaatje te slaan. ,,Tijdens de drink- of eetpauzes van Furlan en Occhipinti ging ik hetzelfde doen. Het was te verwachten dat ze met z’n tweeën zouden samenwerken om mij eraf te zwemmen. Het was spannend, maar het is ze niet gelukt.’’ Caroline Jouisse, de Franse vriendin van Schouten, tikte als derde vrouw aan in 6:45:33. aan. (-)

Rubriek: KNZB, Open Water


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.