background image
 
*
---

Corona vraagt om creativiteit. Openwaterseizoen gaat virtueel door

Door: Ingmar Kooman   |   20/06/2020
Corona vraagt om creativiteit. Openwaterseizoen gaat virtueel door
@ Jacqueline Jongenelen

De coronamaatregelen zetten een dikke streep door alle sportwedstrijden. Toch kunnen de openwaterzwemmers het alsnog tegen elkaar opnemen. Mét handhaving van de anderhalve meter afstand.

 

De organisaties achter de open waterwedstrijden van Bodegraven en Leiden hebben hun naam verbonden aan het eerste virtuele open waterweekend. Hardlopers en wielrenners zijn al gewend om elkaar uit te dagen op Strava. Voor de zwemmers is het nu mogelijk om elkaar de maat te nemen op een van de zwemafstanden die normaal gesproken in Bodegraven of Leiden op het programma hadden gestaan. Maar dan virtueel, ieder op zijn of haar eigen zwemlocatie en eigen moment. 

 

GPS

De ene deelnemer zwemt bijvoorbeeld in de Groene Ster bij Leeuwarden 1000 meter, de andere in de Wijde Aa in de buurt van Leiden. Allebei sturen ze de gps-gegevens door (een foto van tijd en afstand op het sporthorloge of app) en daarmee wordt over elke afstand een klassement opgemaakt. Zwemmers uit Stadskanaal, Maastricht, Vlissingen of Utrecht die elkaars niet snel treffen in onderlinge wedstrijden kunnen zo toch met elkaar concurreren. Vooralsnog vooral om de virtuele eer, want er zijn (nog) geen medailles of bekers te winnen.


 

Speedo Swim-in Leiden

Normaal gesproken zou zondag 21 juni de aftrap van het open waterseizoen en de jubileumeditie van Speedo Swim-in Leiden zijn. Tien jaar terug haalde LZ 1886 (tegenwoordig ZVL-1886 Tetteroo) het open water zwemmen naar de binnenstad van Leiden. Maar in het Huigpark aan de Maresingel wordt vanwege ‘corona’ geen zwemfeest gevierd. Desondanks is het alsnog mogelijk om een rondje Leidse singels te zwemmen, van 5700 meter. De organisatie heeft zelfs een lijst met Leidse bezienswaardigheden langs de route op haar website gezet. Daarnaast staan ook de 1000 en 250 meter op het programma. 

Bodegraven

De open waterwedstrijd van BZ&PC Bodegraven stond dit jaar vanwege een tekort aan vrijwilligers niet op de kalender. Door het online format vindt de wedstrijd van Bodegraven nu alsnog doorgang. Dit weekend kunnen zwemmers tegen elkaar uitkomen op de 5000, 2500 of 500 meter vrije slag. Ook aan de schoolslagspecialisten is gedacht, met races over 2500, 1000 en 500 meter. 

 

Animo

De KNZB heeft het initiatief van de open waterwedstrijden omarmd. Daardoor kunnen open waterzwemmers én recreanten gratis deelnemen aan het virtuele open waterseizoen. De bedoeling is dat zwemmers elke week aan een of meer virtuele open waterwedstrijden kunnen meedoen. Voor het eerste weekend blijkt aardig wat animo. Leiden telt op het moment van schrijven 50 deelnemers. Bodegraven is goed voor een kleine 70 zwemmers. Nog niet de aantallen van de ‘echte’ wedstrijden, maar de organisaties zien het vooral als een leuke manier om de open waterzwemmers toch uit te dagen. En wellicht ook nieuwe zwemmers te verleiden om zich volgend jaar eens te wagen aan een open waterwedstrijd óf zich aan te sluiten bij een zwemvereniging.

 

Veilige zwemplekken vind je via www.zwemwater.nl

 

Inschrijven voor de virtuele Speedo Swim-in Leiden kan hier: https://www.hopasports.com/nl/event/1e-virtuele-speedo-swim-in-leiden

 

Inschrijven voor de virtuele open waterwedstrijd van Bodegraven kan hier: https://www.hopasports.com/nl/event/1e-virtuele-open-water-bodegraven-2020

Rubriek: KNZB, Open Water


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.