background image
 
*
---

Komend seizoen houdt TriVia het voor gezien in de Verenigingszwemcompetitie

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: TriVia   |   08/04/2020
Komend seizoen houdt TriVia het voor gezien in de Verenigingszwemcompetitie
@Kees-Jan van Overbeeke
Het Groningse Trivia heeft besloten volgend seizoen niet meer mee te doen aan de zwemcompetitie zoals deze sinds jaar en dag (halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw, JVK) in Nederland wordt gehouden. Dit besluit werd werd via mail aan zwemkroniekredacteur Jos van Kuijeren bekend gemaakt.

"Afgelopen tijd is er druk overleg gevoerd tussen trainers en afdelingsbestuur van de afdeling Wedstrijdzwemmen van de Groninger Zwemsportvereniging TriVia. Onderwerp van gesprek was de deelname aan de Nationale Zwemcompetitie.
In het seizoen 2019-2020 heeft G.Z. TriVia met twee teams deelgenomen aan de zwemcompetitie. Het tweede team zwom in de Eerste klasse regio Noord en behaalde een 9e plaats. Het eerste team zwom in de Hoofdklasse en behaalde een 12e plaats. Dit met dien verstande dat de competitie is gestaakt na 3 ronden vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus. "

In Groningen wordt niet meer gewerkt met een specifieke  hoofdtrainer. Elke selectie binnen de vereniging heeft een eigen coördinator en deze hebben gezamenlijk dit besluit genomen. Het initiatief lag wel bij de A selectie trainers Wendan Poelstra en Dennis Cramer. Laatst genoemde is ook was ook aanwezig bij een speciaal belegde KNZB-bijeenkomst in mei 2018 toen allerlei zaken rond de competitie de revue passeerden en ideeën zijn uitgewisseld.


"De deelname aan de Nationale Zwemcompetitie wordt door het merendeel van de TriVia zwemmers als saai en verplicht beoordeeld", meldt het Nieuwsbericht. "Er moeten vaste programma’s en afstanden gezwommen worden, er zit geen uitdaging in de wedstrijden en de vereniging eindigt doorgaans in de middenmoot van de Hoofdklasse. Daarnaast zijn de wedstrijden lang en ook de puntensystematiek kan naar onze mening gemoderniseerd worden." Ook de ongelijke deelname van verenigingszwemmers die bij het OC of HPC van de KNZB uikomen voor hun verenigingen."
Om een verandering in de wedstrijden te krijgen heeft G.Z. TriVia in mei 2018 deelgenomen aan een bijeenkomst van de KNZB in Nieuwegein. Hier zijn een groot aantal ideeën geopperd om de betreffende wedstrijden aantrekkelijker te maken voor de zwemmers, waardoor het plezier en de sportiviteit bij deze wedstrijden bevorderd wordt. Met deze ideeën is naar onze mening onvoldoende gedaan.

"Dit heeft ons doen besluiten om beide deelnemende teams met ingang van het seizoen 2020-2021 terug te trekken uit de Nationale Zwemcompetitie. Wij trachten een open gesprekspartner te blijven met de KNZB en hiermee alsnog wijzigingen in de zwemcompetitie voor te stellen, dit om de zwemcompetitie het aanzien te geven die het nodig heeft en de wedstrijden aantrekkelijk te maken voor sporters."

Rond de laatste eeuwwisseling nam PSV op initiatief van toenmalig trainer Jacco Verhaeren ook het voortouw om uit de competitie te stappen. Dat initiatief vond weinig weerklank en ook in eigen kring betreurde men deze stap en zodoende  kwam PSV enkele jaren later toch weer terug. Die terugkeer werd weer met scepsis omgeven, omdat de Eindhovenaren niet helemaal van onderaf (in de Districtsklasse) aan hoefden te beginnen, maar in de C-klasse mochten starten. 
  


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.