background image
 
*
---

Overlijden van voormalig schoolslagkampioene Petra Hillenius maakt diepe indruk

Door: Jos van Kuijeren   |   30/03/2020
Overlijden van voormalig schoolslagkampioene Petra Hillenius maakt diepe indruk
Petra Hillenius R.I.P.

Gedachten bij het overlijden van Petra Hillenius (52).

door Jos van Kuijeren


Haar leven was als een wedstrijd, snel, dynamisch, avontuurlijk en spannend.  Beter had het aardse bestaan van de op 27 maart overleden Petra Hillenius niet gekenschetst kunnen worden. Een aktieve vrouw vol ideeën, inventief, vol wilskracht en doorzettingsvermogen om zin te geven aan haar leven dat ooit begonnen was op 7 februari 1968. Petra Hillenius is 52 jaar geworden.


Petra van Staveren (links) en Petra Hillenius (rechts) in 1984, toen het tweetal samen Nederland vertegenwoordigde bij de Olympisch Spelen. Foto; Swimjos Archief 


Naast haar werk als consultant en docente Facility Manager aan de Hogeschool Saxion in Deventer was Petra actief in de sport, die haar lief was, zwemmen. Vier jaar maakte Petra Hillenius deel uit van het bestuur van de KNZB, waarin zij plaats nam tijdens de Algemene vergadering in april 2014. Haar voornaamste beweegredenen? "Toen de KNZB mij benaderde voor deze bestuursfunctie kwam dit eigenlijk precies op het juiste moment. Ik heb zelf jarenlang op hoog niveau gezwommen en speelde al een tijdje met de gedachte om iets terug te geven aan de zwemsport waar ik jarenlang zoveel plezier in heb beleefd. Daarbij komt ook bij dat ik nu meer vrije tijd heb en de ambities uit het beleidsplan Waterkracht 2016  mij aanspreken.” (Bron: Bestuurder aan het woord NOC*NSF)

Toen zich bij haar de ziekte ALS openbaarde nam zij vier jaar later noodgedwongen en met pijn in haar hart afscheid. Opgeven was er echter niet bij, want met veel oud-zwemmers uit de tijd dat zij als meisje en jonge vrouw lid was van Njord'59 (Haarlem), de Zeeschuimers (Zandvoort) en HPC (Heemstede) zwom zij in 2019 nog mee met de Amsterdam City Swim. Vooral voor haar vrienden en vriendinnen uit die tijd was haar overlijden een grote schok, vertelde Ron Phaff vandaag.


 

De sportieve periode van Petra Hillenius begon op jeugdige leeftijd. Schoolslag was haar specialiteit, mede dankzij de training van George Sieverding en in het midden van de jaren tachtig stond zij meerdere malen op het NK-podium. Waarvan twee keer als kampioene van Nederland op de 100 meter (in 1982 en 1986). Als 14-jarige debuteerde zij internationaal bij de Europese jeugdkampioenschappen in Innsbruck, waar zij brutaalweg zilver bemachtigde op de 200 meter schoolslag. Haar NR 14 jaar (destijds Beste Jaargangsprestatie ofwel BJP) hield tientallen jaren stand. Twee jaar later was zij achter Petra van Staveren de tweede zwemster op de 100 meter en daarmee dwong zij als reserve een plaats af in de Olympische ploeg van Los Angeles 1984. Toen trainde ze bij Wim Geurtsen en HPC.

Inventiviteit hoorde bij de pittige, jonge zwemster. Bekend is haar Hilleniusbadmuts, de voorloper van de Speedmask meer dan tien jaar later (1997). Een groot model met gaten op de plek van de ogen, waar dan het zwembrilletje over heen gedragen werd.

 (foto Zwemkroniek-archief)


Na de WK 1986 in Madrid en EK 1985 in Sofia was haar laatste internationale wedstrijd de Europacup voor Landenteams (korte baan) in Malmö, december 1986. Pas echt stoppen deed zij in 1988 met een zilveren medaille op de 200 meter schoolslag in Emmen (kb). 

 

De wedstrijd is geëindigd. Rust in vrede, Petra. De KNZB is je veel dank verschuldigd en wenst je echtgenote Jacqueline en de kinderen Pepijn en Florien en Casper alle sterkte toe. Ik sluit me daar bij aan. Je was een geweldige sportvrouw en heel prettig om mee om te gaan.

 

Saxion heeft een online condoleanceregister opgestart. Wij zouden het mooi vinden om alles zo veel mogelijk op één plek te verzamelen.

 

https://www.memori.nl/gedenkplaats/petra-hillenius/Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.